Menu

AZ Maria Middelares meer info

AZ Maria Middelares

In 1999 fusioneerden de ziekenhuizen Maria Middelares in Gent en Sint-Jozef in Gentbrugge tot het AZ Maria Middelares.

In 2001 formuleert de Vlaamse Overheid de aanbeveling om alle acute zorg samen te brengen in één ziekenhuis van 600 bedden, op de site aan de Kortrijksesteenweg. Er werd een zorgstrategisch plan opgesteld en in 2003 werd, na een architectuurwedstrijd, het architectenteam EGM/LLOX aangesteld.

Het nieuwe ziekenhuis heeft een U-vormig plan met 3 bouwdelen: twee bijna evenwijdige blokken die als het ware de dragende sokkel zijn voor het derde blok met verpleegeenheden dat er dwars overheen staat. Tussen de ‘sokkels’ ontstaat  een atrium dat een zeer centrale en opvallende plaats heeft in het ontwerp. Het ruime en lichte atrium verwelkomt de patiënt en de bezoeker op een duidelijke en heldere manier. Van hieruit zijn alle afdelingen overzichtelijk bereikbaar. Dankzij de compacte, logische structuur van het ziekenhuis met korte loopafstanden en een overzichtelijke circulatie is wayfinding een overtrokken begrip.

Het hele concept is opgebouwd rond en voor de patiënt. Een patiënt die zoveel en zo lang mogelijk zelfstandig handelt. De omgeving, het interieur, de inrichting, de signalisatie faciliteren en stimuleren dit.

De afdelingen baden in natuurlijk daglicht dankzij verdiepingshoge ramen en diepe geveluitsnijdingen en patio’s. Het contact met de omgeving werkt oriënterend en stimulerend.

Het ziekenhuis is uitermate duurzaam dankzij de interne en externe flexibiliteit en de doorgedreven energie-efficiëntie. Het compacte concept realiseert een k-peil van 23 en beschikt over regenwaterrecuperatie, groendaken, een BEO veld, warmtepompen, een WKK, een uitgebreid gebouwenbeheerssysteem en daglicht gestuurde LED-verlichting.

De verdere ontwikkeling van de site, die principieel in een masterplan is vastgelegd, zal het ziekenhuis inbedden in een gezondheidspark met vele toekomstperspectieven. Een gezondheidspark dat het concept ‘helende omgeving’ nog zal versterken en gestalte geven.

Project in samenwerking met EGM architecten.

bekijk alle projecten in